Lempeng kelapa ialah sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras, kelapa parut, garam dan air. Ia merupakan kuih yang mudah disediakan dan popular di Malaysia, terutamanya untuk sarapan pagi.

Untuk menyediakan lempeng kelapa, campurkan tepung beras, kelapa parut, garam dan air hingga menjadi adunan yang sebati. Panaskan kuali leper, sapu sedikit minyak, dan tuangkan adunan secukupnya. Masak dengan api sederhana sehingga masak kedua-dua belah permukaan.

1. Resepi Lempeng Kelapa

Bahan-bahan

  • Tepung gandum 3 cawan
  • Telur gred B 1 bj
  • Kelapa parut 1 senduk
  • Garam sesudu kecil
  • Marjerin pelangi 2 sudu
  • Air

Cara buat Lempeng Kelapa

  1. Kalau dah letak marjerin tak perlu sapu minyak pada kuali, memag tak melekat.
  2. Air (cair dia seperti buat ketayap)
  3. Guna api paling slow.

Sumber: Misza Manap dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Lempeng Kelapa Lembut dan Sedap

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan kelapa muda parut
  • 1/4 cawan santan
  • 1 cawan air kelapa @ air biasa pun boleh
  • Garam secukup rasa

Cara buat Lempeng Kelapa Lembut dan Sedap

  1. Gaulkan sebati.
  2. Panaskan kuali dan selamat melempeng.

Sumber: Azizah Ali dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Lempeng Kelapa Mak

Bahan-bahan

  • 3 cawan kelapa parut
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu baking powder
  • 2 cawan air
  • Garam secukup rasa

Cara buat Lempeng Kelapa Mak

  1. Satukan semua bahan.
  2. Kacau hingga rata, tambah air kalau perlu dan rehatkan adunan sekejap.
  3. Panaskan non-stick pan kemudian sapu dengan sedikit minyak masak.
  4. Sendukkan 1/3 cawan adunan dan ratakan. Masak diatas api yang sederhana.
  5. Terbalikkan lempeng dan masak lagi hingga sedikit garing.
  6. Hidangkan bersama sambal tumis atau boleh juga dimakan dengan kuah kari.

Sumber: Zur Ain Salim dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Lempeng Kelapa Mudah

Bahan-bahan

  • 2 cawan kelapa parut
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 11/4 cawan air
  • 1/4 cawan santan pekat(optional)

Cara buat Lempeng Kelapa Mudah

  1. Kacau sampai sebati.
  2. Selepas itu leperkan kat atas pan non stick.
  3. Letak sikit minyak jangan bagi melekat, nanti ada garing baru cntik lempeng.

Sumber: Nurul Rabiahtuladawiyah Kamidin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Apa Idea Hidangan Minum Petang atau Sarapan Pagi Selain Lempeng Kelapa?

Selain Lempeng Kelapa, terdapat 5 pilihan hidangan yang sesuai untuk minum petang ataupun sarapan pagi sambil bersantai di beranda rumah.

1. Apam Balik

Sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung gandum, telur, gula, dan susu, diisi dengan kacang tanah cincang dan jagung. Cara penyediaannya memerlukan kuali khas apam balik dan perlu dimasak di atas api sederhana.

2. Kuih Ketayap

Kuih yang diperbuat daripada tepung gandum, telur dan pandan, diisi dengan kelapa parut yang dimasak dengan gula melaka. Ia dibentuk seperti rol dan dipotong kecil untuk dihidang.

3. Roti Canai

Roti yang diperbuat daripada tepung gandum, air dan minyak, diuli dan dileper sehingga nipis. Dimasak di atas girdle panas sehingga keemasan dan rangup.

4. Roti Jala

Sejenis roti yang diperbuat daripada adunan tepung gandum, telur, susu dan air. Menggunakan acuan khas roti jala untuk membentuk corak jaringan yang unik semasa memasak.

5. Martabak

Makanan yang diperbuat daripada kulit pastri nipis yang diisi dengan daging cincang, telur, bawang dan rempah ratus. Digoreng sehingga keemasan dan rangup.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply