Jika sebelum ini kami ada kongsikan Resepi Cheese Tart, kali ini resepi yang sama cuma topping sahaja yang berbeza. Resepi fruit tart yang menggunakan pelbagai buah-buahan segar sebagai topping. Bagi shell tart pula, anda boleh membeli terus dari kedai ataupun buat sendiri.
Jom kita try!
1. Resepi Tart Buah-buahan
Bahan-bahan
- Shell tart – boleh beli/buat sendiri
- 1 cwn susu cair/segar
- 2 sb gula (nak manis lebih kan)
- 2 sb tpg kastard
- 1 sk serbuk vanila
Cara buat Tart Buah-buahan
- Kacau sebati dahulu.
- Selepas itu masak atas api yang perlahan.
- Kacau sehingga pekat.
- Angkat masukkan 1 sudu besar butter.
- Masukkan dalam piping bag.
- Letak adunan dalam shell tart.
- Hias dengan buah-buahan.
Sumber: Samsiah Hj Mat Ali dari Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
2. Resepi Fruit Tart Mudah
Bahan-bahan
Bahan Tart
- 150 gram tepung gandum
- 25 gram gula aising
- 70 gram mentega (sejuk)
- 1 biji telur
- sedikit esen vanilla
Bahan Custard
- 1 cup susu segar
- 1 1/2 sudu besar tepung custard
- 1 1/2 sudu besar gula halus
- 1 sudu besar mentega
- sedikit esen vanilla
Cara buat Fruit Tart Mudah
Bahan Tart
- Gaul tepung, gula dan mentega sejuk hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan esen vanilla dan telur gaul hingga menjadi doh.
- Masukkan dalam acuan kemas dan cucuk sedikit ke dasar doh dengan garfu, bakar 20-25 minit (ikut oven), 160′.
- Tart ni tahan lama kalau disimpan dengan betul dalam bekas kedap udara, nak guna baru keluarkan dan letak filling.
Bahan Custard
- Atas api kecik, gaul semua bahan KECUALI mentega dengan whisk sehingga sebati.
- Jangan berhenti kacau takut berketul. Tutup api.
- Masukkan mentega dan gaul sebati. Biarkan sejuk sedikit sebelum masukkan dalam kulit tart. Hias buah di atas.
Sumber: Che Amira Halim dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Fruit Tart
Bahan-bahan
Tart shell
- 250g butter
- 1bji telur
- 500g tepung gndum
- 1sk esen vnila
Filling kastard 1
- 250g susu segar
- 1sb tepung gndum
- 1sb tepung kastard
- 1sb mentega
- 3 1/2 sb gula kstor
- 1/2 sk esen vnila
- Pewarna kuning
Filling kastard 2
- Instant kastard
- Susu segar
Cara buat Fruit Tart
Tart shell
- Pukul butter, gula dan esen vanila sampai sebati.
- Masuk tepung yang diayak, uli sampai jadi doh kalau adunan melekit di tengah tambahkan tepung gandum.
- Bakar suhu 160 selama 25-30mnit.
Filling kastard 1
- Campur semua bahan kecuali mentega dan tapis.
- Masak atas dapur kecuali mentega hingga hampir pekat.
- Masukkan mentega kacau hingga licin dan berkilat.
- Sejukkan seketika.
Filling kastard 2
- Campurkan instant kastard dan susu cair, putar hingga berkrim kalau nampk pekat tambh lagi susu segar.
- Ambil tart shell, sapukan coklat masak yang dicairkn pada tart dan pipe filling.
- Letak buah diatasnya.
Sumber: Masak Apa Hari Ni (MAHN) dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Giant Fruit Tart
Bahan-bahan
Tart
- 150gm tepung gandum (diayak)
- 25gm gula aising (diayak)
- 70gm mentega sejuk, (dipotong dadu)
- 1 biji telur (dipukul sedikit)
- ½ camca teh esen vanilla
Inti Kastard
- 1 cawan susu segar
- 1 ½ camca besar tepung kastard
- 1 ½ camca besar gula halus
- 1 camca teh esen vanilla
- 1 camca besar mentega
Bahan Tambahan
- Sedikit Coklat Nutella
- Buah-buahan segar pilihan (kiwi, strawberi, dll)
Cara buat Giant Fruit Tart
Tart
- Satukan tepung, gula dan mentega dalam satu bekas. Gaul sebati guna hujung jari sehingga teksturnya seperti breadcrumb. Kemudian masukkan esen vanilla dan telur. Uli adunan sehingga jadi doh.
- Rehatkan adunan sekejap.
- Sementara tu panaskan oven terlebih dahulu, sediakan acuan tart. Nak guna acuan tart kecil pun boleh. Saya guna acuan tart saiz 7 inci.
- Ambil adunan, tekankan pada acuan, kemudian cucuk sikit guna garfu atas permukaan dasar. Bakar dalam oven pada suhu 180°C selama 25-30 minit, bergantung oven masing-masing.
- Sejukkan tart shell atas redai.
Inti Kastard
- Satukan susu, tepung kastard, gula dalam periuk.
- Kacau guna whisk sehingga sebati. Kemudian panaskan atas api dapur guna api sederhana perlahan.
- Sentiasa kacau sehingga agak likat. Masukkan esen vanilla dan mentega.
- Tutup api dan kacau lagi sehingga sebati. Biarkan suam sikit sebelum letak atas tart.
Penyediaan Tart
- Bila tart dah sejuk, bolehlah sapukan coklat Nuttella atas permukaan tart.
- Diikuti inti kastard, dan susun buah-buahan pilihan kesukaan kalian.
- Boleh dihidangkan terus atau disejukkan dalam peti sejuk terlebih dahulu. Selamat mencuba
Sumber: CikPuan SitiMasitah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Akhir kata
Semoga dengan perkongsian resepi ini, dapat memberi sedikit idea kepada anda.
Jom baca resepi tart nenas ini.