Telur masak kicap ialah sejenis hidangan telur yang dijadikan lauk untuk nasi, hasil kombinasi telur dan sos kicap manis dan masin. Telur biasanya digoreng mata atau hancur terlebih dahulu sebelum dimasak dengan sos kicap sehingga sebati. Bahan-bahan utama untuk membuat telur masak kicap adalah telur ayam, kicap pekat, kicap cair, bawang merah, bawang putih, cili merah, dan sedikit air.
Telur digoreng mata atau dihancurkan dalam kuali, kemudian bawang merah, bawang putih, dan cili merah yang telah dihiris halus ditumis bersama sehingga naik bau. Sos kicap pekat, kicap cair, dan air ditambah dan dikacau bersama telur sehingga sebati dan sedikit pekat.
Resipi Telur Masak Kicap
1. Resepi Telur Masak Kicap Simple
Bahan-bahan
- 6 biji telur (goreng mata kerbau)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 6 biji cili api merah & hijau (dihiris)
- 1/2 cawan kicap manis
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1/2 cawan air
- Garam/gula/perasa
Cara buat telur masak kicap
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi.
- Tuangkan kicap, sos tiram dan sos cili.
- Tambahkan air, garam, gula, perasa, lada sulah dan cili api. Masak hingga mendidih.
- Masukkan telur mata kerbau yang telah digoreng.
- Masak sehingga pekat dan sedia untuk dihidang.
Sumber: Hidayah Radzi dari Masak Apa Hari Ni
2. Resepi Telur Masak Kicap Sedap
Bahan-bahan
- 6 biji telur (goreng mata)
- 2 sudu besar cili kering
- 3 ulas bawang kecil*
- 2 ulas bawang putih*
- Sedikit belacan*
- Sedikit air asam
- Sedikit sos cili
- Sedikit kicap manis
- Sedikit halia (hiris nipis)
- 1 biji pati ayam
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Daun kari
- Daun bawang
- 6 biji cili padi
- 1 biji cili merah
- 1 biji bawang besar (hiasan)
Cara buat telur masak kicap
- Kisar bahan bertanda *.
- Tumis halia dengan bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, sos cili, kicap manis, kiub pati ayam, gula dan garam.
- Masak sehingga kuah pekat.
- Masukkan telur, bawang besar, daun kari, daun bawang, cili padi dan cili merah.
- Masak seketika dan tutup api.
Sumber: Siti Fatimah dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Telur Masak Kicap Mudah
Bahan-bahan
- Telur (digoreng)
- Bawang merah besar (dihiris)
- Bawang putih (dihiris)
- Cili besar merah (dihiris)
- Cili api (dihiris)
- Kicap manis
- Sedikit garam
- Minyak masak
Cara buat telur masak kicap
- Panaskan minyak dan goreng telur. Ketepikan.
- Tumis bahan hiris sehingga naik bau.
- Masukkan kicap manis dan kacau. Tambahkan air dan garam. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan telur ayam yang sudah digoreng dan siap untuk dihidang.
Sumber: Ida Akmal Idameor dari Masak Apa Hari Ni
4. Resepi Telur Masak Kicap Tauhu
Bahan-bahan
- 8 biji telur (direbus dan buang kulit)
- 1 ketul tauhu (dipotong 6)
- 1 biji tomato (dipotong)
- 2 sudu besar ikan bilis (dibersihkan)
- 7 batang cili padi merah
- 7 batang cili padi hijau
- 1 sudu kecil perencah sup
- 2 sudu besar sos tiram
- 5-6 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil serbuk perasa
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 7 batang cili hijau*
- 2 biji bawang besar*
- 4 ulas bawang putih*
Cara buat telur masak kicap tauhu
- Kisar bahan bertanda *. Panaskan minyak. Masukkan telur dan masak sehingga telur garing.
- Gorengkan tauhu sehingga sedikit garing dan ketepikan.
- Goreng ikan bilis sehingga rangup. Ketepikan.
- Panaskan minyak yang sama dan tumis bahan kisar sehingga kering.
- Masukkan cili padi hijau, merah dan tomato.
- Kemudian, masukkan sos tiram, kicap manis, serbuk sup, serbuk perasa. serbuk kunyit dan gula. Gaul rata.
- Akhir sekali, masukkan telur, tauhu, ikan bilis dan masak seketika. Padamkan api.
Sumber: Nurul Ateekah dari Masak Apa Hari Ni
Selain Telur Masak Kicap, Apa Hidangan Telur Yang Popular?
Selain Telur Masak Kicap, terdapat pelbagai hidangan telur lain yang juga popular di Malaysia. Antara 4 hidangan telur yang sering menjadi pilihan ramai adalah seperti berikut:
1. Telur Dadar
Telur Dadar ialah hidangan telur yang diperbuat daripada telur yang dikacau bersama dengan sedikit garam, lada hitam, dan bawang merah yang dihiris halus. Campuran ini kemudian dituang ke dalam kuali leper yang dipanaskan dengan sedikit minyak dan dimasak sehingga masak sekata.
2. Sambal Telur
Sambal Telur ialah hidangan telur yang diperbuat daripada telur rebus yang dibelah dua dan kemudiannya disalut dengan sambal tumis. Sambal tumis diperbuat daripada cili merah, bawang merah, bawang putih, belacan, dan rempah-ratus lain yang ditumis sehingga garing dan pecah minyak. Sambal telur sering dihidangkan sebagai lauk untuk nasi lemak atau nasi putih.
3. Telur Goyang
Telur Goyang atau Telur Separuh Masak ialah hidangan telur yang diperbuat daripada telur yang dimasak dalam air panas sehingga separuh masak, di mana putih telur telah set tetapi kuning telur masih lembut dan berair. Telur goyang sering dihidangkan dengan kicap dan lada hitam sebagai sarapan atau hidangan sampingan.
4. Telur Pindang
Telur Pindang ialah hidangan telur yang diperbuat daripada telur rebus yang dimasak semula dalam air rebusan yang mengandungi kulit bawang merah, daun salam, serai, dan rempah-ratus lain. Proses ini memberikan warna perang kemerahan pada kulit telur dan rasa yang unik.