Tteokbokki adalah sejenis makanan jalanan Korea yang terkenal, diperbuat daripada kek beras silinder yang dimasak dalam sos pedas manis. Bahan-bahan utama termasuk kek beras Korea (tteok), sos cili Korea (gochujang), kaldu sayur, sirap beras, bawang putih, bawang besar, dan daun bawang. Boleh juga ditambah telur rebus dan fishcake mengikut citarasa.

Cara masak yang mudah bermula dengan memasak kaldu sayur, kemudian masukkan gochujang dan sirap beras sehingga sebati. Masukkan kek beras dan masak sehingga lembut, kira-kira 8-10 minit. Tambah telur rebus dan fishcake, masak lagi 2-3 minit. Akhir sekali, tabur daun bawang yang dipotong halus dan hidangkan semasa panas.

1. Resepi Tteokbokki Bersama Sos Gochujang

Bahan-bahan

  • 1 sudu mkn sos gochujang
  • 1 sudu mkn gula
  • 1 sudu mkn serbuk cili korea
  • 1 sudu mkn myk bijan
  • 1½ sudu mkn madu
  • 1 sudu kecil bwng putih yang di cincang lumat
  • 1 sudu mkn soy sos(kicap cair)
  •  Kacau semua bahan diats bagi sebati dan sekata

Bahan lain

  • Air stock ayam
  • 1 kiub ikn bilis
  • Tteokbokki yang direbus separuh
  • Fish cake .
  • Bijan
  • Daun bawang

Cara buat tteokbokki

  1. Letak air stock ayam dalam pan, tambah air sedikit, letak sos yang dibancuh tadi, biar mendidih, baru letak tteokbokki dan kiub ikan bilis.
  2. Kacau sampai tteokbokki lembut dan campur bahan sampingan lain.
  3. Kacau sampai kuah dia agk kering, kalau nak berkuah jangan bagi kering sangat dan tabur bijan.

Sumber: Hizar Harmiza Hashim dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Tteokbokki Homemade

Bahan-bahan

  • Tepung pulut 500gram+air 3 cawan metrik+12 sudu tepung gandum
  • Sosej rebus

Sos spicy Korean

  • Bawang putih satu labu
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Sebuk cili Baba’s
  • Bijan
  • Madu

Cara buat tteokbokki homemade

  1. Gentel memanjang dan rebus seperti  masak onde onde.
  2. Sosej rebus potong  3.

Sos spicy Korean 

  1. Panaskan minyak masuk bawang putih bagi garing keluar aroma.
  2. Masuk semua bahan sos, etak air sikit, masuk semua bahan gaul dan siap.

Sumber: Noor Nira dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Tteokbokki

Bahan-bahan

Bahan kek beras

  • 400g tepung pulut
  • 3 sudu tepung beras
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak
  • air

Resepi Kuah 

  • 4 ulas bawang putih tumbuk halus
  • 1 sudu Cili adabi **bancuh dengan air dulu.
  • 1 sudu Sos Cili Thai
  • 1 sudu sos ikan
  • 1 sudu teh sos cili
  • 1 sudu cuka
  • 1/2 sudu gula a
  •  1 sudu minyak masak

Cara nak buat tteokbokki

Kek beras

  1. Sementara nak uli doh bolh panaskan air utk rebus – gaul smua bhan smpai jd doh..buat panjang2 dan rebus
  2. Bila dah terapung sy biar dlm 1minit baru angkat dan rendam dlm air sejuk sblm ptong pendek2.
  3. Air rebusan jangan buang. Utk kuah sos nanti.

Kuah 

  1. Tumis semua bahan diatas ni. Lepas tu boleh masukkan lauk dan tambah air rebusan kek tadi. Ikut lah nak banyak mana. Nanti bagi dia mendidih dn kuah akan pekat.
  2. Lauk boleh tambah ikot citarasa-Fishcake, Fishball, Sosej, Isi ketam,  Daging, Ayam
  3. Agak kuah dah nak pekat taruk daun bawang . Tabur la bijan di atas dan boleh makan.

Sumber: Ayu Hanna dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Idea Hidangan Selain Tteokbokki?

Selain Tteokbokki, terdapat pelbagai hidangan Korea lain yang boleh disediakan. Antara idea dan cadangan hidangan Korea selain Tteokbokki termasuklah:

1. Kimchi Fried Rice

Nasi goreng yang dimasak menggunakan kimchi (sayur fermentasi Korea) sebagai bahan utama, ditambah dengan telur dan sayur-sayuran. Hidangan ini popular kerana rasanya yang pedas dan masam.

2. Korean Corn Cheese

Jagung yang dimasak dengan campuran mayonis dan keju mozarella, kemudian dibakar sehingga keju meleleh dan berkeadaan keemasan. Hidangan ini sering dihidang sebagai makanan sampingan.

3. Korean Street Toast

Roti bakar yang diisi dengan telur dadar, sayur-sayuran seperti kobis dan lobak merah yang dihiris halus, serta sos istimewa. Ia merupakan sarapan popular di Korea.

4. Bibimbap

Hidangan nasi yang dihidangkan dengan pelbagai jenis sayur-sayuran yang dimasak berasingan, telur mata, dan sos pedas Korea (gochujang). Setiap bahan disusun dengan kemas di atas nasi.

5. Japchae

Japchae adalah hidangan mi kaca Korea yang diperbuat daripada ubi keledek. Mi ini dimasak bersama sayur-sayuran seperti cendawan, lobak merah, bayam dan telur, digaul dengan sos soya manis.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply