Tteokbokki adalah sejenis hidangan Korea yang terdiri daripada kek beras (tteok) yang kenyal dan dimasak dalam sos pedas manis yang dikenali sebagai gochujang. Gochujang adalah sejenis pes cili merah Korea yang diperbuat daripada cili merah, tepung beras, kacang soya yang diperam, dan gula. Pes ini memberikan rasa pedas, manis, dan sedikit rasa umami.
Bahan-bahan utama dalam tteokbokki termasuklah kek beras, gochujang, bawang putih, bawang, kek ikan (eomuk), daun bawang, dan kadangkala ditambah dengan ramuan seperti keju, telur rebus, atau sayur-sayuran lain untuk menambah tekstur dan rasa.
Tteokbokki biasanya dihidangkan sebagai snek atau makanan ringan, dan ia sesuai dinikmati sebagai hidangan utama dalam jamuan dan snek semasa minum petang.
Hidangan Tteokbokki
1. Resepi Tteokbokki Bersama Sos Gochujang
Bahan-bahan
- 1 sudu mkn sos gochujang
- 1 sudu mkn gula
- 1 sudu mkn serbuk cili korea
- 1 sudu mkn myk bijan
- 1½ sudu mkn madu
- 1 sudu kecil bwng putih yang di cincang lumat
- 1 sudu mkn soy sos(kicap cair)
- Kacau semua bahan diats bagi sebati dan sekata
Bahan lain
- Air stock ayam
- 1 kiub ikn bilis
- Tteokbokki yang direbus separuh
- Fish cake .
- Bijan
- Daun bawang
Cara buat tteokbokki
- Letak air stock ayam dalam pan, tambah air sedikit, letak sos yang dibancuh tadi, biar mendidih, baru letak tteokbokki dan kiub ikan bilis.
- Kacau sampai tteokbokki lembut dan campur bahan sampingan lain.
- Kacau sampai kuah dia agk kering, kalau nak berkuah jangan bagi kering sangat dan tabur bijan.
Sumber: Hizar Harmiza Hashim dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Tteokbokki Homemade
Bahan-bahan
- Tepung pulut 500gram+air 3 cawan metrik+12 sudu tepung gandum
- Sosej rebus
Sos spicy Korean
- Bawang putih satu labu
- Sos cili
- Sos tomato
- Sebuk cili Baba’s
- Bijan
- Madu
Cara buat tteokbokki homemade
- Gentel memanjang dan rebus seperti masak onde onde.
- Sosej rebus potong 3.
Sos spicy Korean
- Panaskan minyak masuk bawang putih bagi garing keluar aroma.
- Masuk semua bahan sos, etak air sikit, masuk semua bahan gaul dan siap.
Sumber: Noor Nira dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Tteokbokki
Bahan-bahan
Bahan kek beras
- 400g tepung pulut
- 3 sudu tepung beras
- Sedikit garam
- Sedikit minyak
- air
Resepi Kuah
- 4 ulas bawang putih tumbuk halus
- 1 sudu Cili adabi **bancuh dengan air dulu.
- 1 sudu Sos Cili Thai
- 1 sudu sos ikan
- 1 sudu teh sos cili
- 1 sudu cuka
- 1/2 sudu gula a
- 1 sudu minyak masak
Cara nak buat tteokbokki
Kek beras
- Sementara nak uli doh bolh panaskan air utk rebus – gaul smua bhan smpai jd doh..buat panjang2 dan rebus
- Bila dah terapung sy biar dlm 1minit baru angkat dan rendam dlm air sejuk sblm ptong pendek2.
- Air rebusan jangan buang. Utk kuah sos nanti.
Kuah
- Tumis semua bahan diatas ni. Lepas tu boleh masukkan lauk dan tambah air rebusan kek tadi. Ikut lah nak banyak mana. Nanti bagi dia mendidih dn kuah akan pekat.
- Lauk boleh tambah ikot citarasa-Fishcake, Fishball, Sosej, Isi ketam, Daging, Ayam
- Agak kuah dah nak pekat taruk daun bawang . Tabur la bijan di atas dan boleh makan.
Sumber: Ayu Hanna dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Apa Idea Hidangan Selain Tteokbokki?
Selain Tteokbokki, terdapat pelbagai hidangan Korea lain yang boleh disediakan dengan konsep yang sama, iaitu menggunakan kek beras sebagai bahan utama. Antara idea dan cadangan hidangan Korea selain Tteokbokki termasuklah Tteokguk, iaitu sup kek beras yang dihidangkan dengan sos cili pedas dan pelbagai sayuran segar seperti bayam dan lobak. Tteokgalbi juga merupakan pilihan yang menarik, di mana kek beras ditekan dan dipanggang bersama sos barbeku ala Korea yang lazat.
Tteokbokki Carbonara juga boleh dimasak dalam sos krim telur yang kaya bersama daging bakar dan cendawan. Tteokbokki Keju pula menggabungkan kek beras dengan sos cili yang pedas dan keju mozzarella yang meleleh, memberikan kombinasi rasa yang menarik.
Bagi mereka yang mahukan hidangan yang lebih ringan, Tteok-kkochi atau satay kek beras boleh menjadi pilihan yang sesuai. Kek beras diletakkan pada cucuk sate dan dipanggang sehingga garing, kemudian dihidangkan dengan sos kacang atau sos cili yang sedap.