Kacang Pool ialah hidangan popular di Johor yang berasal dari Timur Tengah. Ia terdiri daripada kacang fava yang dimasak sehingga lembut dan dikisar menjadi pes, kemudian dicampur dengan rempah ratus seperti bawang putih, halia, kumin, dan lada hitam.

Untuk menyediakan Kacang Pool, rendam kacang fava semalaman, kemudian rebus sehingga lembut. Kisar kacang bersama rempah ratus dan masak lagi sehingga pekat. Hidangkan bersama roti, telur mata dan bawang merah. Kacang Pool biasanya dimakan sebagai sarapan atau hidangan ringan.

1. Resepi Kacang Pool Johor

Bahan-bahan

  • Bawang Holland (potong kiub)
  • Bawang putih (cincang)
  • Cili padi (optional)
  • Serbuk beriani 1sudu besar
  • Serbuk kari 3sudu besar
  • Lada sulah
  • Kacang panggan tin(separuh blend/separuh lagi biar sebiji-biji)
  • Daging kisar (separuh paket)

 

Cara buat kacang pool Johor

  1. Tumiskan bahan yang dicincang
  2. Masukkan rempah dan lada sulah, tambah  air sikit, dah pecah minyak msukkan daging.
  3. Biarkan sampai air daging kering sikit masukkan kacang, tambah air ikut kepekatan yang anda nak.
  4. Bakarkan roti, hiriskan bawangg merah dan cili padi, telur sbiji dan limau sambal.

Sumber: Nor Ain dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Kacang Pool JDT

Bahan-bahan

  • 300g daging/ayam kisar
  • 1 tin kacang foul (kacang parang dalam tin)
  • 1 tin kacang panggang (baked beans)
  • 1 biji tomato didadu
  • 3 ulas garlic *
  • 4 ulas bwg merah *
  • 1 cm halia *

Kisar bahan *

  • 2 sdm rempah kari daging^ @RempahRatusMakSiti
  • 1 sdk serbuk lada hitam^ @RempahRatusMakSiti
  • 1 sdm serbuk kurma^ RempahRatusMakSiti
  • Bancuh bahan ^ dengan air jadikn paste rempah
  • 1 sdm myk sapi
  • 1 sdm myk masak
  • Air secukupnya
  • Garam n gula secukupnya

Bahan sampingan

  • Telur goreng mata
  • Potongan cili hijau
  • Bwg besar potong dadu
  • Limau kasturi

Cara buat kacang pool JDT

  1. Cuci daging/ayam kisar dan toskan. Toskan air kacang foul dan lenyek bersama kacang panggang.
  2. Panaskan minyak bersama minyak sapi dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan bahan rempah @RempahRatusMakSiti dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging/ayam kisar dan masak hingga daging/ayam keperangan.
  5. Masukkan kacang foul, kacang panggang yang dilecek dan tomato, kacau sebati. Masukkan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan gula. Hidangkan bsma roti bakar dan bahan sampingan.

Sumber: Kerororyz Royz dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Kacang Pool Favourite 1 Famili

Bahan-bahan

  • 1 pack daging cincang
  • 1 tin kacang panggang
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, garam masala, serbuk kari daging
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • Sedikit lada hitam kasar
  • Sebiji bawang besar, 2 ulas bawang putih dan sedikit halia (kisar atau cincang)

 

Cara buat kacang pool

  1. Masuk minyak sapi, tumis semua bawang cincang, masuk daging. Masak sedikit masuk semua rempah ratus + sikit air, masak sampi pecah minyak dan rempah masak.
  2. Lepas betul-betul dah maska + kacang panggang yang dihancurkan, tambah 1 cawan air, masak sampai agak pekat dan tambah garam.
  3. Goreng telur gedik, tambah bawang holland, atau boleh tambah hirisan limau.
  4. Bakar roti benggali dengan planta.

Sumber: Noor Azni dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Selain Kacang Pool, Apa Makanan Lain yang Popular?

Selain Kacang Pool, terdapat pelbagai makanan lain yang juga popular. Antara 5 makanan yang terkenal adalah seperti berikut:

1. Nasi Lemak

Nasi Lemak ialah hidangan nasi yang dimasak dengan santan dan daun pandan, dihidangkan bersama sambal, ikan bilis goreng, timun, telur rebus, dan kacang tanah goreng. Ia dianggap sebagai hidangan kebangsaan Malaysia dan sangat popular di seluruh negara.

2. Roti Canai

Roti Canai ialah sejenis roti pipih yang diperbuat daripada adunan tepung gandum yang dicanai sehingga nipis, kemudian digoreng di atas griddle. Ia biasanya dihidangkan bersama kari atau dal sebagai sarapan atau makanan ringan.

3. Char Kuey Teow

Char Kuey Teow ialah hidangan mi goreng yang popular di Malaysia. Ia terdiri daripada kuey teow (mi beras rata) yang digoreng bersama udang, kerang, telur, taugeh, dan kucai dalam kuali besi panas.

4. Satay

Satay ialah sate daging yang dipotong kecil-kecil, direndam dalam pelbagai rempah, kemudian dicucuk pada lidi dan dibakar. Ia biasanya dihidangkan bersama sos kacang, nasi impit, timun, dan bawang merah.

5. Laksa

Laksa ialah hidangan mi berkuah yang terdapat dalam pelbagai variasi di seluruh Malaysia. Ia biasanya terdiri daripada mi beras atau mi telur yang dihidangkan dalam kuah kari atau asam yang pekat, bersama ikan, udang, dan sayur-sayuran.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply