Sekarang memang senang nak beli Belgium Cookies, ramai yang menjual tetapi kalau nak beli selalu pun lama-lama boleh kering poket juga, kan? Jadi kami kongsikan resepi Belgium Cookies ini untuk anda cuba jika anda memang penggemar biskut ini.
Jom cuba.
1. Resepi Belgium Cookies
Bahan-bahan
- 250g mentega
- 70g gula kastor
- 160g gula perang
- 2 biji telur gred A/B
- 1 sudu kecil esen vanila
- 550g tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 500g cip coklat
- 1 cawan badam hiris (dibakar dahulu)
Cara buat Belgium Cookies
- Satukan mentega, gula kastor dan gula perang. Kacau hanya menggunakan spatula.
- Masukkan esen vanila dan telur. Kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat. Kemudian cip coklat dan badam hiris.
- Gaulkan guna tangan sahaja dan bentukkan.
- Susun jarak-jarak di dalam loyang.
- Bakar pada suhu 170°c selama 25-30 minit api atas bawah.
Sumber: Zaimah Zakaria dari Masak Apa Hari Ni
2. Resepi Belgium Callebaut Cookies
Bahan-bahan
- 250g tartura butter
- 250g gula perang
- 1 biji telur
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 400g biskut tepung
- 1 sudu kecil baking soda
- 400g callebaut chip
Cara buat Belgium Callebaut Cookies
- Pukul sebati butter dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau sebati.
- Ayak tepung biskut dan soda bikarbonat. Masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul hanya menggunakan tangan.
- Masukkan callabout chip dan gaul lagi.
- Rehatkan doh selama setengah jam.
- Bentukkan doh menjadi cookies dan susun jarak di dalam loyang.
- Bakar pada suhu 140°c selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing.
Sumber: Asma Wati dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Belgium Cookies Simple
Bahan-bahan
- 220g tepung gandum
- 125g mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 biji telur
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 50g gula pasir
- 100g gula perang
- 150g cip coklat
Cara buat Belgium Cookies
- Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
- Susun bentuk biskut ke dalam loyang jarak-jarak.
- Bakar pada suhu 150°c selama 20-25 minit.
Sumber: Siti Hajar Norzarahtul dari Masak Apa Hari Ni
4. Resepi Belgium Cookies Glutenfree
Bahan-bahan
- 1 cawan pure butter
- 1/2 cawan gula merah asli
- 1/4 cawan gula tebu asli
- 1 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam himalayan pink
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu besar tepung ubi kayu
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu besar serbuk koko
- 3/4 sudu kecil pure baking soda
- 1/2 cawan cip coklat
- 1/2 sudu kecil vanilla extract non-alcohol
Cara buat Belgium Cookies
- Kacau sebati butter, gula merah, vanilla extract dan telur. Kacau hanya menggunakan senduk.
- Masukkan tepung, serbuk koko, garam dan baking soda berselang seli dalam adunan tadi.
- Kacau lagi dan masukkan cip coklat. Adunan memang akan agak lembik.
- Bentukkan biskut menggunakan sudu dan susun di dalam loyang.
- Bakar pada suhu 175°c selama 20-25 minit mengikut oven masing-masing.
Sumber: Rosmanita Fsi
Akhir kata
Senang sahaja kan nak buat kalau ikut resepi Belgium Cookies yang kami kongsikan ini? Selepas ini, anda pula boleh buat dan jual.
Selamat mencuba!