Waffle ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada adunan tepung yang dimasak menggunakan acuan waffle khas yang mempunyai corak grid. Bahan-bahan asas untuk membuat waffle termasuk tepung gandum, telur, susu, mentega, gula, dan serbuk penaik.
Untuk menyediakan waffle, campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan bahan basah dan kacau sehingga sebati. Panaskan acuan waffle dan sapukan sedikit mentega. Tuang adunan ke dalam acuan dan masak sehingga keemasan. Waffle boleh dihidang dengan pelbagai topping seperti madu, sirap maple, ais krim atau buah-buahan.
1. Resepi Waffle Rangup Gebu
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 3 sudu kecil baking powder
- 2 1/2 cawan air sejuk
- 1 cawan minyak masak
- 6 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 3 biji telur segar gred C
Cara- buat Waffle Rangup Gebu
- Asingkan kuning telur dan putih telur.
- Di dalam bekas yang lain, campurkan semua bahan kecuali putih telur lalu kacau rata.
- Pukul putih telur yang diasingkan tadi sehingga menjadi “soft-peak meringue”.
- Kaup balikkan meringue yang dipukul sebentar tadi ke dalam adunan tepung dan kacaukan sehingga rata. Rehatkan sebentar dalam peti sejuk.
- Panaskan “waffle maker”.
- Untuk setiap keping waffle, perlukan 2 senduk adunan.
- Selepas itu, ratakan dalam waffle maker. Tutup waffle maker perlahan-lahan supaya adunan tidak meleleh keluar. Tekan penutup waffle maker supaya bahagian atas waffle masak dan garing sekata.
- Bagaimana nak tahu waffle dah cukup masak dan garing? Lampu di atas penutup waffle maker akan menyala warna oren.
- Apabila waffle sudah masak. keluarkan menggunakan penyepit.
- Letakkan di atas pinggan dan sapukan inti yang digemari.
Sumber: Nanie Sulong dari Masak Apa Hari Ni
2. Resepi Waffle Rangup & Lembut
Bahan-bahan
Bekas pertama:
- 1 cawan air
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 cawan tepung kek
- 1 sudu besar tepung jagung
- ½ sudu besar garam
- ½ sudu besar esen vanilla
Bekas kedua:
- 1 biji putih telur
- 2 sudu besar gula
Cara buat Waffle Rangup & Lembut
- Masukkan mentega dalam kuali dan cairkan. Kemudian campurkan mentega yang dicairkan tadi bersama 1 cawan air dan kacau.
- Campurkan kuning telur bersama bancuhan tadi bersaama dengan minyak jagung.
- Masukkan pula tepung jagung, tepung kek, garam dan esen vanilla dan gaul sebati.
- Dalam bekas yang asing, masukkan putih telur dan gula lalu kacaukan sehingga menjadi “soft meringue” dan tidak cair.
- Masukkan adunan meringue tadi dalam bekas pertama tadi lalu kacau sehingga menjadi adunan yang cair.
- Sendukkan adunan ke dalam “waffle maker” yang panas dan ratakan.
- Tutupkan waffle maker tersebut dan angkat waffle menggunakan penyepit.
- Sapukan waffle dengan topping kegemaran anda!
Sumber: Faidhi Badri dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Waffle Simple
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu besar gula
- 1/3 sudu kecil garam
- 1 cawan susu segar
- 3 sudu besar minyak
- 1 biji telur
- 2 sudu kecil esen vanila
Cara buat Waffle Simple
- Campurkan tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, gula dan garam dalam satu bekas dan kacau sebati.
- Kemudian, campurkan susu segar,minyak, esen vanilla dan telur dalam bekas yang berasingan dan gaulkan rata menggunakan “whisk”.
- Campur bahan susu tadi ke dalam adunan tepung dan kacau sebati.
- Biarkan adunan seketika selama 15-30 minit.
- Sapukan butter/planta pada waffle maker.
- Tuangkan 2 senduk bancuhan.
- Masak hingga waffle garing.
Sumber: Nonie Nuar dari Masak Apa Hari Ni
Selain Waffle, Apa Lagi Makanan Yang Popular?
Selain Waffle, terdapat 5 jenis kuih antarabangsa lain yang juga popular di Malaysia. Antara kuih antarabangsa lain yang sering menjadi pilihan ramai adalah seperti berikut:
1. Pancake
Pancake adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada adunan tepung yang dimasak di atas kuali rata. Bahan-bahan asas dan cara penyediaan hampir sama dengan waffle, tetapi tidak memerlukan acuan khas.
2. French Toast
French Toast adalah roti yang dicelup dalam campuran telur, susu dan gula, kemudian digoreng sehingga keemasan. Ia sering dihidangkan dengan sirap maple atau madu.
3. Crepe
Crepe ialah sejenis pancake nipis yang berasal dari Perancis. Ia diperbuat daripada adunan tepung yang lebih cair dan dimasak di atas kuali khas untuk crepe.
4. Muffin
Muffin ialah sejenis kek kecil yang dibakar dalam acuan muffin. Ia boleh dibuat dalam pelbagai perisa dan biasanya mempunyai tekstur yang lembut dan gebu.
5. Scone
Scone ialah sejenis roti bakar British yang diperbuat daripada tepung, mentega dan susu. Ia biasanya dibakar dalam ketuhar sehingga keemasan dan rangup di bahagian luar.