Udang Buttermilk ialah hidangan popular yang menggabungkan udang goreng rangup dengan sos buttermilk yang creamy. Bahan-bahan yang diperlukan ialah udang, tepung gandum, telur, serbuk kari, garam, lada hitam, daun kari, mentega, susu cair, krim masak, bawang putih, dan cili padi.

Untuk memasaknya, salut udang dengan tepung dan goreng sehingga rangup. Untuk sos buttermilk, tumis bawang putih dan daun kari, masukkan mentega, susu cair dan krim masak. Kacau sehingga pekat, masukkan udang yang telah digoreng dan gaul rata.

1. Resepi Udang Buttermilk

Bahan-bahan

  • 20 ekor udang saiz sederhana
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu butter
  • 5 biji cili padi (potong halus)
  • 4 ulas bawang putih (cincang)
  • 3 ulas bawang merah (hiris halus)
  • 150ml susu cair
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk kari

Cara buat udang buttermilk

  1. Gaulkan udang dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak yang diguna untuk goreng udang tadi dari kuali. Tinggalkan hanya dua sudu makan minyak di dalam kuali.
  3. Masukkan butter dan biarkan panas.
  4. Masukkan bawang puih, bawang merah, daun kari dan cili padi.
  5. Goreng sehingga naik bau dan berwarna perang.
  6. Masukkan susu cair dan kacau sehingga mendidih dan sedikit pekat.
  7. Masukkan garam, serbuk kunyit, serbuk kari dan kacau sebati.
  8. Akhir sekali, masukkan udang telah digoreng dan kacau sebati hingga sos sedikit pekat dan melekat pada udang. Siap.

Nota:

  1. Udang jangan digoreng terlalu lama nanti terlebih masak dan keras.
  2. Jika suka manis, tambahkan satu sudu kecil gula.
  3. Boleh ganti udang dengan ayam (ayam digoreng dengan tepung terlebih dahulu)

Sumber: Sabrina Sabri dari Masak Apa Hari Ni

 

2. Resepi Udang Buttermilk Mudah dan Sedap

Bahan-bahan

  • 15 ekor udang
  • 1/4 butter
  • 1-4 biji cili padi (potong kecil)
  • 4 tangkai daun kari
  • 4-5 ulas bawang putih (didadu)
  • 1/2 tin susu cair / susu UHT
  • 1 sudu teh tepung jagung bancuh dengan air
  • Garam dan gula
  • Sedikit serbuk kunyit

Bahan perap udang

  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil serbuk kari
  • 1 sudu besar tepung gandum

Cara buat udang buttermilk

  1. Perap udang dengan bahan perap selama 10 minit.
  2. Goreng udang separuh masak dan ketepikan.
  3. Panaskan kuali dan masukkan butter.
  4. Cairkan butter dan masukkan cili padi, bawang putih dan daun kari. Tumis hingga kekuningan dan wangi.
  5. Masukkan susu cair dan masak hingga mendidih.
  6. Perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk kunyit. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
  7. Masukkan udang yang sudah digoreng separuh masak. Gaul rata dan tutup api.

Sumber: Laila Yaakop dari Masak Apa Hari Ni

 

3. Resepi Udang Buttermilk Cheese

Bahan-bahan

  • 8 ekor udang
  • 8 ulas bawang putih (didadu halus)
  • 1 biji bawang besar (didadu halus)
  • 3 tangkai daun kari
  • 5/6 biji cili melaka (dipotong kasar)
  • 2 sudu besar buttercup
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 keping cheese

Cara buat udang buttermilk

  1. Gaul udang bersama garam dan kunyit dan goreng separuh masak. Ketepikan.
  2. Panaskan butter dan tumis bawang putih, bawang besar, daun kari dan cili melaka.
  3. Masak sehingga layu/kekuningan.
  4. Masukkan susu cair, gula, garam dan cheese. Masak sebentar dan masukkan udang. Kacau sebati dan siap.

Sumber: Hani Myhanie Ali dari Masak Apa Hari Ni

 

Apa Lagi Menu Buttermilk Yang Digemari Ramai?

Walaupun cara masakan yang sama, namun perbezaan pada bahan utama masakan pasti memberi rasa yang menarik. Ini 5 lagi menu buttermilk yang boleh dicuba:

1. Sotong Buttermilk

Sotong Buttermilk menggunakan sotong yang digoreng rangup dan digaul dengan sos buttermilk yang krim. Sotong dipotong cincin, disalut tepung dan digoreng sebelum digaul dengan sos buttermilk yang sama seperti udang buttermilk.

2. Ikan Buttermilk

Ikan yang popular untuk masakan ini ialah ikan dori yang digoreng rangup dan disiram dengan sos buttermilk. Ikan dori dipotong kiub, dilumur tepung dan digoreng sebelum dihidang dengan sos buttermilk yang creamy.

3. Ketam Buttermilk

Ketam digoreng rangup dan kemudian dimasak dengan sos buttermilk yang creamy. Ketam dibersihkan, disalut tepung dan digoreng sebelum digaul dengan sos buttermilk yang pekat.

4. Ayam Buttermilk

Ayam Buttermilk menggunakan kepak ayam atau bahagian dada yang dipotong dadu. Ayam dilumur tepung, digoreng rangup dan kemudian dimasak dengan sos buttermilk yang creamy.

5. Fish Fillet Buttermilk

Fish Fillet Buttermilk menggunakan ikan dori yang dipotong nipis, disalut tepung dan digoreng rangup. Kemudian digaul dengan sos buttermilk yang creamy sehingga sebati.Copy

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply