Donut atau donat ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada doh yang digoreng dalam minyak panas. Doh donut biasanya mengandungi tepung, gula, telur, mentega, dan yis sebagai bahan utama. Setelah digoreng, donut boleh dihidangkan sama ada dengan salutan gula halus, gula karamel, coklat, atau sos yang pelbagai. Donut juga boleh diisi dengan inti seperti jem, krim, atau kustard untuk menambah kepelbagaian rasa.

Donut sesuai dihidangkan sebagai hidangan sarapan pagi, snek tengah hari, atau pencuci mulut selepas makan malam. Ia juga sedap dimakan bersama-sama kopi atau teh sebagai hidangan ringan. Donut sering dijumpai di kedai-kedai roti dan kafe.

1. Resepi Donut Gebu

Bahan-bahan Donut Gebu

Bahan A

  • Yis Mauripan 1 paket
  • Susu Pekat 2 sudu
  • Air suam
  • Sedikit garam

Bahan B

  • Tepung Gandum 850g
  • Marjerin 4 sb

Cara buat Donut Gebu

  1. Bancuh yis mauripan dengan air suam setengah gelas tambah susu pekat 2 sudu besar
  2. Masukkan sedikit garam. Tunggu shingga yis naik & berbuih
  3. Tepung gandum digaul bersama marjerin, jangan terlebih agak-agak sahaja
  4. Masukkan bahan A, tambah sdikit air sehingga jadi doh
  5. Tunggu sehingga doh naik, dan buat bentuk bulat-bulat atau guna acuan donut
  6. Rehatkan sekejap doh yang sudah di bentuk
  7. Goreng dan toskan minyak kemudian letakkan topping mengikut citarasa sendiri

Tips:

  1. Bancuhan yis jangan guna air panas sangat nanti yis tak naik
  2. Topping cadangan: Gula castor/chocolate/chocolate rice/Nutella

Sumber: Eti Nur Syafiraa dari Masak Apa Hari Ni

2. Resepi Donut Lembut

Bahan-bahan Donut Lembut

Bahan A

  • 1 paket yis kering mauripan
  • 2 sb susu pekat
  • anggaran 1 cawan air suam
  • 2 sudu gula
    (Campur semua bahan A dan biarkan sehingga berbuih)

Bahan B

  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh garam
    (Ramas semua bahan hingga jadi seperti serbuk roti)

Bahan C

  • Setengah cawan susu Full Cream/Fresh Milk

Cara buat Donut Lembut

  1. Campurkan bahan A+B+C dan uli (kalau guna Breadmaker uli selama 30 minit)
  2. Bentukkan doh bulat-bulat dan buat lubang
  3. Apabila doh sudang mengembang dalam 2 kali ganda saiz asal, boleh mula menggoreng dengan api sederhana (pastikan minyak betul-betul panas)

Sumber: Nur Shuhada’ dari Masak Apa Hari Ni

3. Resepi Donut Simple

Bahan-bahan Donut Simple

  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1/2 peket yis 11gm
  • 1 sb Ovallette/ kuning telur
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sb gula
  • 1 sb planta/minyak
  • Secubit garam
  • Air dalam 1 cawan

Cara buat Donut Simple

  1. Larutkan 1 cawan air suam, yis, gula dan biarkan seketika
  2. Tepung gandum, planta, telur, garam dan Ovallette digaul sebati
  3. Masukkan larutan yis tadi. Uli sampai doh tak melekat di tangan. Kalau doh masih keras boleh tambah air sedikit demi sedikit
  4. Terus canai bentuk donut (tak perlu perap). Boleh guna acuan donut, atau tekap guna mulut cawan. Lubang tengah boleh guna penutup botol mineral atau penutup botol minyak besar
  5. Tabur tepung di talam supaya doh tidak melekat selepas kembang
  6. Selepas siap canai, biarkan kembang seketika dalam 10 ke 15 minit dan goreng

Sumber: Mar Che dari Masak Apa Hari Ni

Selain Donut, Apa Makanan Lain Yang Popular?

Selain donut, terdapat 3 jenis kek dan pastri lain yang juga popular di Malaysia. Antara 3 hidangan yang digemari ramai adalah seperti berikut:

1. Kek Marble

Kek marble ialah sejenis kek yang mempunyai corak berbelang-belang seperti marmar, terhasil daripada campuran adunan kek coklat dan vanila. Kek ini sering dihidangkan sebagai hidangan pencuci mulut atau snek ringan, dan biasanya dimakan bersama kopi atau teh.

2. Kek Batik

Kek batik ialah sejenis kek yang mempunyai corak seperti batik, terhasil daripada campuran adunan kek coklat dan vanila yang dicorakkan dengan adunan kek berwarna-warni. Kek ini sering dihidangkan sebagai hidangan istimewa pada majlis-majlis seperti hari raya atau perkahwinan.

3. Karipap

Karipap ialah sejenis pastri yang diperbuat daripada tepung gandum dan diisi dengan kentang, daging, atau sayur-sayuran. Ia kemudian digoreng sehingga rangup dan keperangan. Karipap sering dimakan sebagai snek atau hidangan pembuka selera, dan biasanya dihidangkan dengan cili sos atau sos tomato.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply